Het laatste nieuws

   
   
 

Heb je ook nieuws voor de bewoners van Emmermeer, dan kun je het mailen via de knop e-mail zodat ik het kan plaatsen. Ook foto's van uw activiteit kun je via deze knop sturen

------------------------------------------------------------------------------------

Een koor voor echte valszingers in Emmen: 'Als je met elkaar zingt, hoor je het valse niet zo'

Elke dinsdagavond komen de beste valszingers samen in wijkcentrum De Meerstede in Emmermeer. Koor Geen Gehoor repeteert daar. Het koor voor mensen die niet perse kunnen zingen, repeteert al met verschillende groepen in Friesland en Groningen. Sinds kort dus ook in Drenthe.

"Maak de innerlijke Adele in je los!", roept koordirgent Hannah Schoonbeek, bekend onder de artiestennaam Hannah Mae. Schoonbeek kondigt het nummer Make you feel my love aan en de groep van circa twintig vrouwen begint uit volle borst mee te zingen.

Het nummer van Adele leidt bij Miranda de Groot tot zichtbare emoties. "Het nummer heeft voor mij een diepere laag", zegt ze. "Ik probeerde het in te houden, maar dat lukte niet. Zingen heeft ook te maken met je geest en emotie."

Goed voor lijf, longen en humeur

Plezier is het allerbelangrijkste en dat heeft het koor zichtbaar. Na een paar nummers zit de sfeer er goed in en worden de heupen losgegooid. Waar de meeste mensen hun valse noten het liefst beperken tot aan de badkamer of in de auto, geldt dat hier niet. Uit volle borst wordt er meegezongen.

"Het valt reuze mee met hoe spannend het de eerste keer was", zeggen Trijntje Bosma en Jolanda de Graaf, die als collega's en vriendinnen bij het koor zitten. "Vooral als je met elkaar zingt, hoor je het niet zo. En je hebt er ook achtergrondgeluid van de muziekbox bij. Het is gewoon geweldig. Je hebt er gewoon iedere week weer zin in. Het is goed voor lijf, longen en humeur."

"Ik wilde altijd bij een koor, maar ik kan gewoon niet zingen", zegt Inge Schulting uit Emmen heel eerlijk. "Voor mijn gevoel dan. Nu ben ik echt bij een koor, dat is hartstikke leuk. Ongedwongen, heel gezellig. Ik sta veel vrolijker in het leven. Ik sta op met veel plezier en heb zin om iets te doen. Zingen ook weer inderdaad, ik weet niet of de buren er zo blij mee zijn. Maar ik heb een vrijstaand huis, dus dat scheelt een stuk."

"Ik heb al jarenlang niks voor mezelf gedaan", zegt Janet Eberhard. "Ik vind zingen heel leuk, maar vooral in de badkamer en auto. Toen zag ik de advertentie en dacht ik: Dit gaan we doen."

Tips

Niet alleen doet het zingen in het koor het humeur goed. Ook spijkert koordirigent Hannah Schoonbeek ze wat bij. "We krijgen oefeningen om de ademhaling beter onder controle te krijgen. Maar ook tips als je niet bij de hoge toon kunt komen."

"Het doel is gewoon veel plezier hebben en met elkaar zingen", zegt Schoonbeek, die het koor leidt. "Ik vind het hartstikke leuk om te zien dat het zelfvertrouwen toeneemt. Sommigen gingen bij de eerste repetitie schuchter achteraan staan. En diezelfde vrouwen staan nu vooraan en ik zie ze lekker meebewegen."

Schoonbeek roept de mensen op die nog twijfelen om gewoon langs te komen. "Het is niet dat we heel moeilijke dingen doen, het is juist heel laagdrempelig, iedereen kan erbij komen. Hier kan en mag je gewoon vals zingen. Niemand kijkt je raar aan."

Bron: RtvDrenthe

--------------------------------------------------------------------------------------------

Steunouder in Emmen

Kinderen grootbrengen is een hele klus. Voor alle ouders is het fijn om dat niet alleen te hoeven doen. Maar niet iedereen krijgt een helpende hand toegestoken als hij of zij die nodig heeft. Steunouders zijn volwassen vrijwilligers die een of twee dagdelen per week een gastvrij thuis bieden aan een kind. Ze geven een kind, binnen hun eigen (gezins)leven, een vertrouwde plek waar het welkom is en kind kan zijn. Daarmee krijgen ouders ruimte om op adem te komen en te ervaren hoe je de zorg voor kinderen samen kunt delen. Vaak wordt hiermee bovendien voorkomen dat zwaardere zorg nodig is.

Anniek Nijkamp is vanuit welzijnsorganistatie Sedna Steunouder aan het opzetten in Emmen. Steunouder bestaat al 10 jaar in Nederland en is inmiddels actief in 44 gemeentes.

Voor ouders kan het lastig zijn om hulp te vragen, maar samen zorgen voor kinderen is van alle tijden. Anniek Nijkamp roept dan ook iedereen die een steuntje in de rug kan gebruiken en iedereen die zijn huis open wil stellen voor een kind op om zich aan te melden. De vraagouders zijn vaak de biologische ouders, maar kunnen ook pleegouders of gezinshuisouders zijn die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Voordat steunouders beginnen is er een kennismakingstraject en een training boordevol tips en handvatten. Anniek matcht vraag en aanbod zorgvuldig, zodat de vraag- en steunouders goed bij elkaar passen. Tijdens het hele traject blijft Anniek beschikbaar om op terug te vallen voor vragen.

Meer informatie over Steunouder is te vinden op www.steunouder.nl Ook kunt u mailen naar emmen@steunouder.nl of bellen met Anniek Nijkamp op 06-23645675 (maandag t/m donderdag).

--------------------------------------------------------------------------

Vrouwen Emancipatie groep Humanitas breidt uit

De Vrouwen Emancipatie groep van Humanitas Emmen/Borger-Odoorn breidt uit. Steeds meer vrouwen ontdekken deze groep als een plek waar je als vrouwen onder elkaar advies kunt vragen als het thuis of op het werk tegenzit. Of gewoon samen de zinnen verzetten door leuke dingen te doen.

Inmiddels zijn 16 vrouwen lid van de Vrouwen Emancipatie groep in Emmen en Borger-Odoorn. ´We hebben de groep al eens in tweeën moeten splitsen, zodat iedereen voldoende aandacht krijgt. Want ieder verhaal of elke situatie moet tot zijn recht komen', stelt Humanitas-coördinator José IJland.

Leuke dingen
De Humanitas-vrouwen komen elke twee weken op woensdagochtend bij elkaar in het Nivon centrum aan de Van Ravenswaaystraat in Emmen. ‘We hebben maar één doel voor ogen en dat is elkaar te helpen en energie voor de toekomst te geven. Belangrijk is dat alles wat we samen bespreken onder elkaar blijft. Iedereen is welkom en denk voor al niet dat je situatie niet belangrijk genoeg is. We luisteren en oordelen beslist niet. Volgens de Humanitas-coördinator wordt er ook volop gelachen en leuke dingen gedaan. En er komt binnenkort een energiecoach langs, wat zeker nuttig is in deze tijden.

Er is nog ruimte voor nieuwe leden. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website voor meer informatie. Voor de website klik hier

--------------------------------------------------------------------

Gratis advies van een energiecoach?

Op dit moment zijn er meer dan 50 energiecoaches in Emmen actief. Een grote groep van enthousiaste mensen, die samen aan de slag zijn om inwoners in de gemeente Emmen te helpen met de energierekening. Wilt u advies van een energiecoach? Boek dan een bezoek via www.emmengeeftenergie.nl----------------------------